slka

Smješten u Kvarnerskom zaljevu, najveći je to hrvatski otok, površine 410 km2. Iako je najsjeverniji otok Mediterana, uživa u klimi umjerenog i blagog mediteranskog podneblja (kroz otok Krk prolazi 45. paralela). S više od 217 vedrih dana u godini ubraja se u najsunčanije djelove Europe. Prosječna ljetnja temperatura zraka je 22,8˚C, a mora 23 - 25˚C.

Razvedene obale s brojnim zaljevima, uvalama, šljunčanim i pješčanim plažama te okružen sa dvadesetak otočića, hridi i grebena, u svom pak središnjem i zapadnom djelu rasprostire prevladavajuće šume te plodna polja sa uzgojenim kulturama voća i povrća; poglavito vinograda i maslinika.

Bogate je povjesne i kulturne baštine, tragovi čega su vidljivi još u prvim podacima o naseljavanju vezanim uz ilirska plemena Japoda i Liburna, preko Grka,  zatim Rimljana od kraja stare ere i prvih stoljeća nove ere pa sve do naseljavanja Hrvata potkraj 6.stoljeća i dalje, što je ovom otoku priskrbilo još jedan naziv; Kolijevka hrvatske kulture.

Novovjeki – današnji razvoj otoka Krka temelji se na uspješnom njegovanju tradicijskih vrijednosti, sa osloncem na prirodne raznolikosti bogatstva zemlje i mora, u skladu sa implementiranjem suvremenih potreba i značajki. Ovome svakako doprinosi dobra  prometna povezanost otoka sa kopnom (cestovni most), aerodrom na samom otoku (Omišalj) te svega 30-tak kilometara udaljenosti otoka od grada Rijeke, regionalnog tranzitnog (luka, željeznica..), poslovnog, trgovačkog, sveučilišnog i kulturnog  središta  Kvarnera.

Zahvaljujući ovome, otok Krk je ugodan za dugovječan život, što potvrđuje podatak da su stanovnici otoka među najdugovječnijim stanovnicima te da je ovo najnaseljeniji hrvatski otok, sa najviše – ukupno 68 naseljenih mjesta. Ukupna populacija je 17.680 stanovnika, što  nije mnogo s obzirom na veličinu otoka, a to je još jedna potvrda ugode života na „Zlatnom otoku“.

Doći i boraviti na otoku Krku znači mogućnost uživanja u svim izuzetnim blagodatima koje pruža;
- živopisan prirodni krajolik, netaknutu prirodu sa mnogim šetnicama, biciklističkim, planinarskim stazama...
- bogatstvo povijesne i kulturne baštine
- čisto more, različite plaže, mnoge uvale, lučice, marine...
- bogato podmorje
- tradicionalne običaje
- specijalitete domaće tradicionalne i suvremene kuhinje
- raznovrsnu ponudu turističkih sadržaja i događanja

Neovisno da li želite aktivan ili pasivan odmor,otok Krk će zadovoljiti svaku vašu želju i potrebu. Dođite, uvjerite se i upoznajte sve to i mnogo više ...