slka

Nalazi se svega dvadesetak km udaljenosti od mosta, a nasuprot Crikvenice i njezine rivijere, odjeljeno sa 2,5 milje mora Vinodolskog kanala(često zvanog i Tihi kanal), a kuda je povijesno zaplovio i prvi trajekt na jadranskoj obali.  Iako su u bližem okruženju današnjega mjesta pronađeni sporadični ostaci antičkih građevina, Šilo se ubraja u red naselja relativno novije povijesti, izraslo polovicom XIX stoljeća; prvi se put činjenično spominje 1898.godine. Nastalo je kao ribarsko mjesto, potom pomorsko, da bi danas postao turističko središte općine Dobrinj.  Začetak turizma u Šilu nazire se između dva svjetska rata, zahvaljujući tadašnjem snažnijem prometnom povezivanju Rijeke i kvarnerskog područja sa unutrašnjošću, turističkom razvoju Opatije i Crikvenice, međutim, stvarni povijesni početak je inicijativa velečasnog Josipa Pavičića koji s istomišljenicima 1928.godine  osniva „registriranu zadrugu na ograničeno jamstvo – Morsko i klimatičko kupalište u Šilu“.

Današnji turistički potencijal Šila zasniva se na privatnom smještaju u sobama, apartmanima, obiteljskim kućama te autokampu. Hotela nema. Ovo osigurava miran i ugodan odmor bez gužvi.

Najveća turistička prednost  Šila njegove su brojne osunčane prirodne šljunčane plaže, naročito poznata pješčana plaža (sa Plavom zastavom, međunarodnim znakom za kvalitetu plaže i čistoću mora), vrlo pogodna za djecu, čisto i modro more, dugačka šetnica (sunčalište i kupalište) uz more. Uvažavajući i kućne ljubimce Šilo je za njih (i vlasnike) organiziralo i zasebno izdvojenu plažu. Ljubitelji ronjenja naći će ronilački klub te atraktivne bliske podmorske destinacije, a jedno od najinteresantnijih ronilačkih odredišta u Hrvatskoj je potopljeni brod „Peltastis“ u neposrednoj blizini Šila.

U  nekoliko restorana  smještenih u samom mjestu zastupljena je ponuda specijaliteta domaće i internacionalne kuhinje, mesa, ribe i morskih plodova, autohtonih i drugih vina i ostalih pića. U centru mjesta je i ponuda pizza, caffe-bar.

U Šilu je smještemo i nekoliko trgovina (prehrana i kućne potrepštine), cvjećarna, frizerski salon, zatim Turistička zajednica, pošta, ambulanta, ljekarna, bankomat, mjenjačnica.

Šilo zahvaljujući i ribarskoj tradiciji, redovito organizira tradicionalne „ribarske fešte“, uz bogatu i pristupačnu ponudu jela i pića, kao i razne sportsko zabavne priredbe.

Za sportske i rekreativne aktivnosti na raspolaganju su polivalentno igralište, tereni za tenis, odbojku na pjesku, pješačke, planinarske i biciklističke staze.
Tijekom ljetnje sezone iz Šila je moguće izletničkim brodovima uputiti se na brojne izlete, dok je cijelu godinu morskim putem povezana sa Crikvenicom na kopnu.

U blizini Šila, cestovnim putem, moguće je i preporučljivo obići destinacije:
- poznata plaža Meline, sa prirodnim  ljekovitim blatom ....6,5 km
- špilja Biserujka....12 km
- Dobrinj, administrativno središte općine, često nazivan i – grad muzej....6 km
- Vrbnik, stari grad podignut na 48m visokoj litici iznad mora, središte vinogradarstva i proizvodnje  autohtonog vina Vrbnička žlahtina....14 km
- grad Krk, povijesno administrativno, političko, gospodarsko i vjersko središte otoka....20 km
- Punat, najveće središte nautičkog turizma, poznat i po proizvodnji domaćeg maslinovog ulja izvrsne kakvoće.
Iz Punta svakako posjetiti bliski otočić Košljun (6,5ha), šumski rezervat prirode i spomenik kulture ....22 km
- Baška (i Jurandvor, 2km prije Baške), 2km dugačka šljunčana plaža svrstana u red najljepših plaža na svijetu,
Bašćanska ploča (Jurandvor), najznačajniji hrvatski glagoljski spomenik iz oko 1100.godine .... 30 km

Sve to i mnogo više, što ćemo vam rado preporučiti kod vašeg dolaska, moguće je upoznati u krugu 20-tak do 30-tak km od naše destinacije u Šilu, mjestu za vaš idealan boravak i odmor usklađen sa vašim cijenjenim željama i potrebama.